dinsdag 16 februari 2010

Trendwatcher




Reinier Evers is donderdag uitgeroepen tot trendwatcher van het jaar 2007. Evers is oprichter en directeur van Trendwatching.com. De jury vindt dat hij trends het beste vertaalt voor zowel publiek als bedrijfsleven.
‘Evers’ aanpak is bij uitstek op de praktijk gericht: hij belicht de kansen en bedreigingen die trends met zich meebrengen aan de hand van cases. Meestal laat hij zien hoe succesvolle voorbeeldbedrijven inspelen op een bepaalde trend of zelfs een trend zetten’, aldus de jury. Trendwatching.com is bekend van de gratis nieuwsbrief. Daarnaast biedt de website betaalde jaarrapporten en video’s aan, maar ook betaalde lezingen en presentaties van Evers zelf. In de jury zaten mensen van verschillende disciplines, zoals marketing, media, en management. Juryvoorzitter is Andrea Wiegman, tevens mede-hoofdredacteur van trendmagazine Eye. De jury stelde zich de vraag wat de voorspellingen van de trendwatchers voor de maatschappij en het bedrijfsleven betekenen, maar keek ook naar de onderzoeksmethode. Met de prijs wil initiatiefnemer Eye dat trendwatching uit de sfeer van de glazen bol wordt gehaald. Evers moest het opnemen tegen onder anderen Carl Rohde, Adjiedj Bakas, Frank Janssen en Hilde Roothart.
Hij heeft opkomst van Status Skills gesignaleerd. De behoefte aan statussymbolen ­ een mooie leaseauto of een groot huis ­ zal altijd blijven bestaan. Maar status is niet meer alleen van materiële aard, het gaat ook om ervaringen. We zien een steeds grotere groep ontstaan van jongeren die niet alleen consument zijn, maar ook participeren. Voor hen gaat het niet zozeer om wat je hebt, als wel om wat je kunt. Slimme bedrijven gaan voor die mensen, naast producten, ook skills aanbieden. Zo verkoopt Nikon niet alleen camera's maar geven ze ook fotografieworkshops en hebben Apple-winkels ook classrooms waarin ze uitleggen hoe je hun software kunt gebruiken.' Hij durft 2 trends te claimen: Generation C en Pop-up retail. Met de eerste bedoelen we de groeiende behoefte van consumenten om hun creativiteit online te delen: te schrijven, fotograferen, zingen, dansen, filmen ­ de behoefte om te laten zien wie je bent en wat je kunt.' De aanleiding voor Pop-Up Retail was een vliegmaatschappij in Amerika die voor een maand of drie als experiment een klein winkeltje had geopend. Een winkel die opduikt en weer verdwijnt, dat past in de huidige tijdsgeest van verveling en vluchtige ervaringen. Onze term Pop Up Retail werd binnen no time overgenomen; van CNN tot The New York Times; iedereen had het erover. En ieder enigszins vooruitstrevend bedrijf volgde met een eigen variant: van Levi's en H&M tot de Amerikaanse modewinkel Target. Daar stonden we zelf wel even van te kijken.

Hilde Roothart

Pionier in trendonderzoek

Hilde Roothart (1966) studeerde modevormgeving aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. In Parijs deed ze ervaring op bij twee stylingbureaus, Peclers Paris en het bureau van Lidewij Edelkoort. Terug in Nederland werkte ze achtereenvolgens bij de styling- en adviesbureaus van Günther Frank en Milou Ket.
In 1996 richtte ze Trendslator op dat zich bezighoudt met de vertaling van trends naar strategieën en concepten, markten en merken. Ze publiceerde over trends in Eye, MarketingTribune, RetailTrends, Second Sight en Tijdschrift voor Marketing. Samen met Wim van der Pol schreef ze ‘Van Trends naar Brands’ (Kluwer 2001). In het najaar van 2005 verscheen ‘Zien - Trends van vandaag, markten van morgen’ bij uitgeverij Business Contact. Samen met Irene Ras werkt zij aan ‘Goed Boek – Tien kansen voor een betere toekomst’ dat in het voorjaar van 2010 bij Kluwer verschijnt.Ze geeft met enige regelmaat gastlessen: Academie voor Management (Merkmanagement), Amsterdam Fashion Institute (AMFI), Artemis Styling Academie, EURIB (Master of Design Management), Haagse Hogeschool, Piet Zwart Institute (Master Retail Design). Daarnaast is ze een regelmatige spreker op bijeenkomsten over trends en de toekomst. Ze was genomineerd voor de Verkiezing van de Trendwatcher van het Jaar 2007 en voor Trendwatcher of the Year in 2009






Marian Salzman
Marian is een bekende trendwatcher en zelfs een van de vijf favoriete van eYe. Begin jaren negentig begon zij actief te worden op internet. Toen andere marktonderzoekbureaus net de kantoorautomatisering op orde hadden, was Marian al druk bezig op internet. Zij deed al veldonderzoeken via nieuwsgroepen. In 1997 vestigde ze haar naam als cybergoeroe. Deze kreeg zij te danken aan haar boek: Face2face in cyberspace. Ook al was zij niet eens geïnteresseerd in de technische aspecten van internet, maar in de manier waarop de techniek ingrijpt in ons dagelijkse leven. Ook gaat zij met co-auteur Ira Matathia in op de consequenties van de digitalisering van het leven in: Trends van de toekomst. De laatste jaren is zij meer een allround trendwatcher, in plaats van dat zij zich bezig houdt met de bits en bytes. De laatste trend is volgens haar: de opkomst van de metroman. Dit is een man die zich op het gebied van cosmetica met dezelfde dingen bezig houdt als vrouwen. Zo interesseert hij zich ook in huidcrèmes.




Adjiedj Bakas werd in 2010 door de branchevereniging van marketeers, NIMA, uitgeroepen tot de meest invloedrijke trandwatchers. Hij werd eerder verkozen tot trendwatcher van het jaar 2009 en tot “Zwarte zakenman van het jaar 2008”.

Hij heeft zijn eigen trendpraktijk en doet eigen onderzoek en dat van verschillende andere (inter)nationale partners en partijen. Hiervoor werkte hij bij het omroep en was hij directeur van het trendcommunicatie bureau Dexter bv. Adjiedj Bakas is daarnaast o.a. lid van de Raad van Toezicht, van het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers en was lid van de jury voor de Zorginnovatieprijs 2008. Ook is hij columnist voor o.a. het vakblad Bouwkennis.

Trend van de toekomst



Binnen enkele jaren komt er in Europa ook cosmetische voeding in de schappen te liggen. Dit wordt voorspeld door kenners van defood sector. In Japan hebben voedingsmiddelenbedrijven ook een cosmetische taken andersom. Eind juni maakten voedingsmiddelenfabrikant Nestlé encosmeticabedrijf al bekend gezamenlijk voedingssupplementen op de markt tebrengen voor cosmetische doeleinden.
Jack Stroeken van onderzoeksbureau Innovaction onderzoekt al jaren denieuwste ontwikkelingen in de foodsector. Hij heeft aangegeven dat demark goed weet in te spelen op de trend van nu, bijvoorbeeld er goedblijven uitzien door bijvoorbeeld ouderdomsverschijnselen proberen teverminderen. Sommige bestanddelen in dit soort productenhebben een onderbouwde werking (Aloë Vera, collageen, Q10).
In juli verscheen een onderzoeksrapport ‘FutureProduct Opportunities in Cosmeceuticals: Innovation in food and drinkswith beauty benefits’. Hieruit blijkt dat Groot-Brittannië en Nederlandde langzaamste groei in cosmeceutische verzorging en nutraceuticalsdoormaakten. Groot-Brittannië heeft daarentegen wel de hoogstemarktwaarde van functional foods en drinks van heel Europa.

Microtrend: “Sonja Bakker hype”
Maxitrend: Uiterlijke en innerlijke verzorging
Megatrend: Gezondheid


Trend van de toekomst

In de toekomst zal de maatschappij weer terug naar de basis willen. De afgelopen decennia moest alles maar mooier, groter en duurder. De mogelijkheid bestaat zelfs om je lichaam te laten veranderen. De media zorgden ervoor dat het beeld van bijvoorbeeld “de gewone vrouw”compleet vervaagde. Zeker toen photoshop haar intrede deed. Vrouwen móeten meegaan in de gekte om erbij te horen. Dit kan een reden zijn waarom dames als Susan Boyle en America Ferrera (Ugly Betty) zoveel sympathie opwekken. Zij geven weer dat schoonheid niet noodzakelijk is om succes te boeken.

Ook de online community’s blijven inmiddels soms wat steken. Iedereen lijkt te Twitteren, Hyven en Facebooken. Toch vragen steeds meer mensen zich af of het nodig is om alles met de buitenwereld te delen. Daarom neemt de activiteit na het fanatieke begin al snel weer af.Er wordt vandaag de dag reclame gemaakt voor het sturen van een gewone kaart. Mensen willen ondanks het snelle internetcontact, diep in hun hart wel terug naar de “ouderwetse” manier van contacten onderhouden. Dat is natuurlijk ook veel persoonlijker.
Een trend uit de toekomst:
Steeds meer werk kan thuis gedaan worden achter de computer. Maar toch gaan mensen nog dagelijks naar hun werk om achter de computer te zitten. Er is genoeg elektronica om met bazen of collega’s te communiceren uit huis, neem bijvoorbeeld skype. Daarbij kan je communiceren met je collega’s en hen tegelijkertijd zien. Bedrijven hebben geen grote gebouwen meer, maar werknemers werken thuis.
Ze werken niet meer onder de mensen, maar in alle rust thuis op de bank.

Microtrend: thuiswerkend
Maxitrend: comfort
Megatrend: desocialisatie

Trend van vroeger









Mobiele telefoon

Al weer vijftig jaar geleden, in 1956, werd het eerste mobiele netwerk in gebruik genomen, voor enkele honderden abonnees in Zweden, voornamelijk dokters en advocaten. Dit MTA-netwerk (Mobile Telephone A), met dekking in en rond Stockholm en later ook Gotenborg en Malmo, werd ontwikkeld door Ericsson. De ongeveer 14 kilo zware systemen werden in auto’s gemonteerd en namen een hele kofferbak in beslag. Hoewel ook voor 1956 met mobiele telefonie werd geëxperimenteerd, of beter gezegd radiotelefonie, was dit het eerste breed toegepaste systeem.
Het systeem van Ericsson functioneerde goed, maar de tussenkomst van een telefoniste was nog vereist. Omdat het een radiosysteem was, moest de gebruiker voortdurend alert blijven om te horen of zijn nummer werd opgeroepen. De in 1947 uitgevonden transistor werd in de jaren zestig en zeventig vervolmaakt, en bracht een hele technische revolutie op gang. Rond 1965 kwam een ‘draagbare’ versie op de markt, de MTB, die echter nog altijd zo’n 9 kilo woog inclusief batterijen.
Vandaag de dag is de mobiel niet meer weg te slaan uit het straatbeeld. Onderzoek wijst uit dat één op de vijf mensen om je heen met een telefoon bezig is. De functie is ver uitgebreid. Waar de GSM vroeger louter diende om te bellen, zijn de telefoons nu uitgegroeid tot kleine PDA’tjes. Er wordt vaker op het World wide web getreden dan dat er gebeld wordt.

Microtrend: GSM
Maxitrend: Mobiliteit
Megatrend: Technologisering.

Flowerpower was in de jaren 60 een jeugdcultuur afkomstig uit Amerika. De term zou voor het eerst zijn gebruikt door de dichter Allen Ginsberg in 1965. Een eerste begin ontstond op de campus van de universiteit van Californië en speciaal in San Francisco waar de popgroep The Doors een eerste begin maakte. De beweging kwam op stoom toen The Beatles zich ermee identificeerden en hun album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uitkwam.
De mensen die in de flowerpower subcultuur zaten werden ook wel hippies genoemd. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek. Ze protesteerden tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld. De musical Hair geeft een goed beeld van de weerstand tegen de oorlog in Vietnam. Hippies vonden ook dat de mens in harmonie met de natuur moet leven. Het was een open manier van leven die niet altijd gewaardeerd werd door oudere generaties. In deze tijd beschouwden velen Amsterdam als een magisch centrum. Hasjiesj en wiet werden populair, hoewel het gebruik nog niet gedoogd werd. Er werd ook wel LSD gebruikt maar nog nauwelijks harddrugs en veel hippies waren niet gek op alcohol.
Flowerpower drukte zich ook uit in kleding en haardracht: fleurige patronen en kleuren, haarbanden, slippers, ruwkatoenen hemden, wijdvallende kleding (vaak naar Indiase snit), of juist superstrakke kleding: de hotpants en de minirok deden hun intrede om de onafhankelijkheid van de vrouw te benadrukken.

Microtrend: Wiet roken
Maxitrend: Flower Power
Megatrend: Onafhankelijkheid
















Emancipatie
In de jaren ’60 en ’70 kwam de vrouwenemancipatie op gang. De vrouwen vochten voor hun gelijkheid. Ze kwamen op tegen de regels waar ze zich als vrouw aan moesten houden. Een voorbeeld hiervan is de minirok voor de vrouwen in plaats van de degelijke rok die tot over de knie kwam. Vrouwen waren van mening dat ze hetzelfde waren als mannen in kunnen en doen. Dit wilden ze bewijzen. Ook provoceerden zij graag tegen het ideaalbeeld dat er op dat moment van vrouwen bestond. Zij wilden bewijzen dat ze meer in huis hadden dan alleen het runnen van het huishouden.

Microtrend: Dolle mina’s
Maxitrend: Feminisme
Megatrend: Emancipatie




Socialisering
In de jaren ’50 en nog in het begin van de jaren ’60 was het gezin erg belangrijk voor de Nederlandse bevolking. Er heerste saamhorigheid onder de mensen. Gezelligheid binnen het gezin was erg belangrijk. Een sociale opstelling buiten het gezin daarentegen ook. Het wij-gevoel was erg groot, meer als de slogan “samen staan we sterk”. Met problemen kon je altijd bij familie terecht en er waren genoeg mensen die klaar stonden daarbinnen om je een handje toe te steken.

Microtrend: Sterke familiebanden
Maxitrend: Saamhorigheid

Megatrend: Socialisering


Schoonheidsideaal


Geneeskunde is al jarenlang verbeterd. Het is het vakgebied dat zich richt op ziekten en afwijkingen van het menselijk lichaam en het verbeteren, herstellen en het voorkomen van deze ziekten en afwijkingen.
Maar het heeft niet meer alleen genezen, herstellen en voorkomen als doel, maar ook het veranderen van lichaamsdelen. Perfectie speelt een steeds belangrijkere rol. Mensen zijn niet meer tevreden met het lichaam wat ze hebben, maar willen het anders en beter.


Microtrend: plastic chirurgie
Maxitrend: schoonheidsideaal
Megatrend: geneeskunde

Psychologie



Zelfkennis is het bewust zijn van de eigen gedachten, emoties en gevoelens. Wie ben ik en waarom doe ik zoals ik doe? Zelfkennis is het begin van wijsheid omdat het de eigen geconditioneerdheid doorziet waardoor een duidelijk besef ontstaat van wat dat waar is en van wat dat vals is.
Veel mensen lijden onder jaloezie, wraakzucht, depressie, stress en ga zo maar door. Maar wat is hier de oorzaak van? Mensen kregen behoeften om hier achter te komen. Ze wilde meer over zichzelf als individu weten. En daarom kwam de psychologie op. Er werd onderzocht waarom iedereen is, zoals die is.

Microtrend: zelfkennis
Maxitrend: psychologie
Megatrend: individualisering


Trend van vroeger: Verzamelen van flippo’s

In 1995 werd het verzamelen van flippo’s populair, vooral bij de kinderen van de basisschool.
Flippo is een rond schijfje dat gratis bij een zak smiths zat. Hierop werden verschillende verschillende looney tunes en chester cheetos figuren afgebeeld. met de flippo kon je verschillende spelletjes doen waarbij je andermans flippo kon winnen. Als je dubbele flippo’s had dan kon je dat onderling met elkaar ruilen en daarnaast gaven fabrikanten van smiths ook verzamelmappen uit waarin je de flippo’s kon verzamelen

Microtrend: flippo’s
macrotrend: erbij horen
maxitrend: zoveel mogelijk flippo’s verzamelen


Trend van vroeger: walkman

de walkman werd in 1979 door sony geintroduceerd.dit apparaatje was in die tijd één van de eerste mobiele geluidsdrager. in de walkman kon een tape/ casette geplaatst worden dat via de koptelefoon muziek afspeelde. met de walkman kon men elke gewenste tijdstip zijn of haar muziek beluisteren.
De walkman was vooral populair onder de jongeren. de reden dat de walkman so populair was had te maken met de draagbare radio in de jaren ’60. Ook had het te maken met de manier waarop sony dit apparaatje op de markt had geplaatst.



Microtrend: walkman
macrotrend: minimalisering
maxitrend: technolisering









Trends van nu

Hyves
Waarschijnlijk kun je niemand bedenken die tegenwoordig geen gebruik maakt van Hyves. Na de enorme trend die is geweest bij MSN Messenger is het nu Hyves wat erg in is. Het is niet alleen mogelijk om het voor persoonlijke doeleinden te gebruiken maar ook voor zakelijke. Voor de verkoop van jezelf is je Hyves een uitstekend hulpmiddel. Verder gebruikt men het ook veel privé. Het belangrijkste streven hierbij is meestal het uitbreiden van de vriendennetwerk.

Microtrend: Hyves
Maxitrend: Sociaal contact
Megatrend: Globalisering

Cultuurmix
Door de globalisering lopen steeds meer culturen en godsdiensten door elkaar. Zo ook hier in Nederland, waar veel Islamitische mensen wonen. Er zijn tegenwoordig steeds meer Hollandse meisjes die Moslima willen worden, ze willen bij die steeds groter wordende groep horen. Andere culturen worden als interessant gezien, ze hebben iets wat de eigen cultuur niet heeft. Vandaar dat bepaalde elementen overgenomen worden.

Micro trend: Meer Nederlandse meisjes worden moslims
Maxi trend: Cultuurmix
Mega trend: Globalisering






Kortstondig twitteren

Meer dan 60 procent van de nieuwe Twitter-gebruikers is na een maand alweer afgehaakt. Dat meldt onderzoeksbureau Nielsen Online Research. De mini-berichtensite trekt wereldwijd iedere dag tienduizenden nieuwe mensen die zich registreren. ‘Twitter heeft het de afgelopen maanden lekker gedaan, maar slaagt er niet in om zijn komeetachtige groei vast te houden als gebruikers zo blijven weglopen’, aldus vicepresident David Martin van Nielsen. In maart steeg het aantal nieuwe unieke gebruikers op Twitter met meer dan 100 procent. Daarmee tweeten nu wereldwijd zo’n 14 miljoen mensen met elkaar. Martin schrijft op het Nielsen bedrijfsblog dat een retentiepercentage van 40 ‘een behoorlijk obstakel is voor succes op de lange termijn’. Volgens Martin hadden websites als Facebook en MySpace retentiepercentages die twee keer zo hoog waren.
Bron: De Pers, 4 mei 2009 http://www.twitter.com/

Microtrend: Kortstondig Twitteren
Maxitrend: Online community
Megatrend: Connectivity












Echte vrouwen
Binnen een paar seconden werd ze wereldberoemd: Susan Boyle, de Schotse vrouw die de sterren van de hemel zong in Britain’s Got Talent. Hummie van de Tonnekreek, hoofdredacteur van de eerste edities van Big Brother, ontwaart een nieuwe trend: ‘De vrouw zonder botox en nepborsten wint weer terrein. Dat zie je aan tv-sterretjes als Ugly Betty, waarin een zogenaamd lelijke vrouw beeldschoon blijkt te zijn. En Boyle past in die trend. Heel geruststellend voor veel vrouwen die nu in een druk huishouden aan de afwas staan: je leven kan altijd nog anders. Dat geeft hoop.’ Van de Tonnekreek wil niet beweren dat de tv-producenten het uiterlijk van Boyle expres wat onaantrekkelijk hebben gemaakt dan de werke­lijkheid biedt. Maar: ‘De programmamakers hebben er ook niets aan gedaan het beeld te verfraaien.’
Bron: de Volkskrant, 25 april 2009 talent.itv.org

Microtrend: De naturelle vrouw
Maxitrend: Alles wordt weer “echter”
Megatrend: Individualisering



Gezondheid is het gezond zijn, het gevoel dat alles in orde is, zowel in lichamelijk, in geestelijk, als in maatschappelijk opzicht. Of iemand zich gezond voelt, is een subjectief oordeel. Niet iedereen zal bepaalde lichamelijke of geestelijke condities als gezond of ongezond beschouwen.
Een onderdeel van gezond leven is voldoende bewegen. Je lichaam heeft een half uur beweging per dag nodig.

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen te dik en lui. Eerst werd daar niet veel om gegeven. Maar nu mensen de nadelen er van in gaan zien, gaan ze er toch steeds bewuster mee om. Vandaar dat zij meer gaan bewegen. En omdat niet iedereen fietsen op de sportschool aantrekkelijk meer vond, wordt er tegenwoordig op veel sportscholen zumba lessen gegeven. Zumba is een fitnessprogramma dat is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans en muziek. Het is vergelijkbaar met aerobic.

Microtrend: zumba
Maxitrend: genoeg beweging
Megatrend: gezondheid

Fotomodellen wegen nu gemiddeld 23% minder dan de gemiddelde vrouw, 20 tot 30 jaar geleden was dat nog 8%. Nieuwe technieken zoals grafische computerprogramma's maken het mogelijk om elke onvolkomenheid netjes weg te retoucheren. Voor de gewone vrouwen en mannen wordt het dan ook hoe langer hoe moeilijker om te beantwoorden aan de perfectie uit de modebladen. Toch doen mensen hun best om er ook zo uit te zien. Ze willen erbij horen. Ze willen ook de perfectie uitstralen die de modebladen uitstralen.
Ook celebritys hebben een strijd met elkaar om het dunst te zijn. Vandaar dat er tegenwoordig een ‘size zero’ op de markt is gebracht. Wie hier in past, is dun genoeg om erbij te horen.

Microtrend: maat 0/dun zijn
Maxitrend: erbij horen
Megatrend: groepering








Smartphones

iedereen heeft nu een smartphone. met de smartphone van nu kan je bijna alles. Films bkijken, internetten, muziek beluisteren het kan allemaal. vroeger waren de mobiele telefoons kleiner en nu worden ze steeds wat groter. van de knopjessyteem naar de touchscreen

Microtrend: smartphone
macrotrend:overal en altijd breikbaar zijn (online)
maxitrend: technolisering